Dolazi zima! Period snažnog rasta cene zlata je pred nam

Tokom trećeg kvartala 2020. godine, cena zlata u Londonu porasla je sa 1.768,10 američkih dolara po finoj unci na 1.886,90 američkih dolara krajem septembra, što je povećanje za kvartal od 6,7% i oko 24% od početka godine do početka oktobra. Ali ove impresivne, iako jednostavne statistike prikrivaju verovatno najveći trenutak u ceni zlata od kada su dnevni zapisi počeli pre nešto više od jednog veka.

Tokom pet dana u avgustu, odražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog globalnog ekonomskog kolapsa izazvanog Covid-19 pandemijom, zlatom u Londonu trgovalo se iznad 2.000 američkih dolara po finoj unci, dostigavši 7. avgusta 2067,25 američkih dolara, nivo malo ispod najvišeg predviđanja (u iznosu od 2.080 američkih dolara) u LBMA-ovoj prognozi profesionalnih analitičara dragocenih metala za 2020. godinu koja je objavljena krajem januara ove godine.

Probijanje nivoa od 2.000 dolara prvi put se dogodilo na aukciji zlata u Londonu 5. avgusta, ali je prethodnih dana bio obeležen izuzetnim obimom prometa, naročito 29. jula, kada je rekordnih 89,4 miliona unci promenilo vlasništvo, uz vrednost od 174,3 milijarde dolara. Poređenja radi, prosečna dnevna trgovina zlatom tokom kvartala iznosila je 36,3 miliona unci, sa prosečnom vrednošću od oko 69,53 milijardi dolara.

Rekordni dani avgusta, međutim, bledeli su kako je leto prelazilo u jesen. Poslednji put kada se zlatom trgovalo iznad 2.000 dolara bilo je 18. avgusta; od tada je cena pala nekih 6% ispod vrha, s obimom prometa koji je pao na ispod dnevnog proseka 2020. godine, kako se kraj septembra bližio.

Diskutabilno je da li kretanje cena poslednjih nedelja odražava teženje trgovaca da realizuju profite, ili možda bolje od očekivanih (iako još uvek zastrašujućih) ekonomskih statistika iz SAD-a i drugih delova sveta, ali čak i ako je tako, tržišta akcija defitivno nisu impresionirana uzimajući u obzir relativno stabilne indekse.

Suštinski, nakon američkih izbora koji su proizveli još više neizvesnosti, kao i pogoršanje okolnosti sa Covid-19 pandemijom, globalne monetarne i fiskalne politike su nepromenjene a agresivne mere koje će doprineti dodatnom obezvređivanju dekretnog novca čine se neizbežnim. Okruženje koje najviše pogoduje zlatu, što je i glavni razlog zašto vodeće svetske finansijske institucije očekuju eksplozivan rast u narednom perodu: primera radi, u izveštaju iz sredine novembra, analitičari investicione banke Goldman Sachs istakli su da u narednoj godini očekuju rast cene zlata veći od 20%, pri tom podvlačeći da period snažnog rasta cene zlata tek počinje.

Naše prostorije se nalaze u Master centru Novosadskog sajma.

Nakon zakazivanja termina, obezbeđena je privatnost za svakog pojedinačnog kupca prilikom obavljanja kupoprodajnih transakcija.