Koji su ključni kratkoročni faktori za cenu zlata?

Agresivne, i moglo bi se reći, neodgovorne fiskalne i monetarne politike u SAD i Evropi u ovom trenutku pružaju apsolutnu podršku zlatu kao klasi investicione imovine.

Stope širenja bilansa stanja Federalnih rezervi i Evropske centralne banke približno su jednake, sa oko 120 milijardi dolara, odnosno 100 milijardi evra mesečno. Sa Kongresom i Senatom koji kontrolišu demokrate, veća fiskalna potrošnja odnosno ekspanzija je izvesna u SAD, što bi moglo dovesti do bitnog rasta stope inflacije (što je pozitivno za zlato) kako se američka ekonomija bude oporavljala. Ovo bi istovremeno moglo dovesti do daljeg pada vrednosti dolara, što bi takođe trebalo da pomogne u povećanju cene zlata.

Ipak, investitori treba da budu na oprezu jer špekulativni investicioni tokovi trenutno održavaju istorijski visoke kratke USD pozicije u iščekivanju označenog očekivanog slabljenja američke valute. Posebno zabrinjava činjenica da kad god je pozicioniranje jednostrano u takvoj meri, trend je obično pri kraju, a preokret nije daleko. Finansijski uslovi u SAD su izuzetno ekspanzivni i kao takvi neodrživi, uprkos tome što je predsednik Federalnih rezervi Jay Powell nedavno ponovio da će Fed za sada sa svojim politikama ugađati finansijskim tržištima i biti veoma prilagodljiv. U ovoj fazi, ipak, većinsko je mišljenje da su “opušteni” fiskalni i monetarni uslovi već reflektovani u cenu zlata. S tim u vezi, i najmanje glasine o potencijalnom zaoštravanju odnosno prelasku na restriktivnije monetarne i druge politike u SAD, mogle bi rezultirati u bitnom jačanju dolara, što je negativno za cenu zlata.

Imovina fondova koji investiraju u zlato opala je sa svog ovogodišnjeg maksimuma za čak 2,7 milion finih unci: da li je ovo znak za stvari koje dolaze? Zlato je proteklih dana izgledalo ne tako sjajno u poređenju sa drugim plemenitim metalima, ali njegova relativno manja cenovna kolebljivost ostaje dobar razlog da se drži u investicionim portfeljima. Očekivanja su da će poboljšanje ekonomskih uslova na ključnim tržištima Kine i Indije ove godine takođe podržati oporavak tražnje za zlatom od strane fizičkih lica.

Pozovite nas da pričamo na temu investiranja u zlato: iako pravi tajming za kupovinu nije lako utvrditi, od presudnog je značaja pratiti sve relevantne faktore kako bi se blagovremeno donela dobro informisana odluka.

Naše prostorije se nalaze u Master centru Novosadskog sajma.

Nakon zakazivanja termina, obezbeđena je privatnost za svakog pojedinačnog kupca prilikom obavljanja kupoprodajnih transakcija.