Pokretači cene zlata u 2021. godini: nagli rast budžetskih deficita, očekivani inflatorni pritisci i značajno pregrejana tržišta akcija

Zlato ostaje primamljiva investicija i tokom 2021. godine usled naglog rasta budžetskih deficita, inflatornih rizika i očekivanih negativnih korekcija finansijskih tržišta, prema analitičatima iz Svetskog saveta za zlato (World Gold Council, odnosno WGC).

Analiza WGC sugeriše da bi obrazac trgovanja zlatom ove godine mogao biti „svedeniji“, ali i dalje vrlo pozitivan. Naime, 2021. godina pokazaće sklonost investitora ka dodavanju rizika (risk-on sentiment) usred značajnih razmišljanja na temu strukture investicionih portfelja.

„Investitori će okruženje sa niskim kamatnim stopama verovatno videti kao priliku za dodavanje rizične imovine u nadi da je ekonomski oporavak na vidiku. Investitori će verovatno, takođe, i želeti da upravljaju potencijalnim rizicima portfelja kojim upravljaju, uključujući nagli rast budžetskih deficita, sve izraženije inflatorne pritiske, kao i očekivane korekcije finansijskih tržišta uzimajući u obzir veoma visoke vrednosti pre svega akcija“, navodi se u analizi WGC. „U tom smislu, verujemo da će ulaganje u zlato i dalje biti utemeljeno, dok bi potražnja za zlatom trebalo da ima koristi, , i to posebno na tržištima u razvoju, od predstojećeg ekonomskog oporavka koji je trenutno u ranoj fazi.“

Uzimajući u obzir veoma visoke vrednosti akcija, WGC kaže da je odnos cene i prihoda od prodaje indeksa S&P 500 dostigao nivo bez presedana.

„Verujemo da će vrlo nizak nivo kamatnih stopa širom sveta verovatno održavati cene akcija i tržišne valuacije na visokom nivou. Dakle, investitori mogu doživeti snažne fluktuacije na tržištu“, navodi WGC u svom Gold Outlook 2021.

Neki od rizika na koje treba paziti u pogledu prinosa na finansijskim tržištima ove godine uključuju vakcinaciju za koju će biti potrebno više vremena nego što je očekivano zbog složenih logističkih aspekata distribucije vakcina ili povećanog broja mutacija sojeva COVID-19, dodaje se u analizi WGC.

Što se tiče rastućih budžetskih deficita, zabrinjavaju inflatorni pritisci u kombinaciji sa niskim kamatnim stopama i rastućom novčanom masom.

„Ova zabrinutost se naglašava činjenicom da su centralne banke, uključujući i američke Federalne rezerve i Evropsku centralnu banku, signalizirale veću toleranciju u pogledu nivoa inflacije iznad njihovih tradicionalnih ciljnih opsega“, kaže WGC.

Zlato je pobednik u inflatornom okruženju, ističe se u analizi WGC. „Zlato je u prošlosti imalo dobre rezultate usred padova na tržištima akcijskog kapitala, kao i visoke inflacije. Tokom godina kada je inflacija bila viša od 3%, cena zlata je u proseku rasla 15% … Nadalje, zlato je bilo uspešnije u praćenju globalne novčane mase tokom protekle decenije u poređenju sa američkim trezorskim zapisima, na taj način pomažući investitorima u očuvanju kapitala“, navodi se u analizi WGC.

Zlato je 2020. godine bilo jedna od investicija sa najboljim učinkom, dostižući novi rekordni nivo od 2.067 dolara u avgustu, te ostvarujući godišnji prinos od 25%.

U novoj godini zlato će i dalje biti veoma relevantno kao zaštita u svetlu okruženja sa niskim kamatnim stopama. Povrh toga, ekonomski oporavak na tržištima u razvoju podstaći će potražnju za fizičkima zlatom koja je bila relativno slaba u toku 2020. godine.

„Ekonomski oporavak može se posebno dogoditi u zemljama poput Kine, koja je pretrpela velike gubitke početkom 2020. godine pre kontrole širenja pandemije koja je bila efikasnija od one u brojnim zapadnim zemljama. S obzirom na pozitivnu vezu između ekonomskog rasta i kineske potražnje, verujemo da se potražnja za zlatom i potrošnja zlata u regionu može i dalje poboljšavati“, napominje WGC. „Slično tome, čini se i da indijsko tržište zlata počiva na jačim osnovama. Prvi podaci sa festivala Dhanteras u novembru sugerišu da se, iako i dalje ispod proseka, potražnja za nakitom značajno oporavila od najnižih nivoa zabeleženih u drugom tromesečju 2020. godine.“

U drugim regionima, međutim, potražnja potrošača za zlatom verovatno će ostati ublažena zbog sporijeg ekonomskog oporavka i cene zlata kojim se i dalje trguje na mnogo višim nivoima nego prošle godine, ističe WGC.

Tražnja od strane centralnih banaka ostaće znatno ispod rekordnih nivoa iz 2018. i 2019. godine, ali će se nastaviti.

„Tražnja za zlatom od strane centralnih banaka postala je nestalnija u drugoj polovini 2020. godine, oscilirajući između mesečnih neto kupovina i neto prodaja. Ovo je bila značajna promena u odnosu na doslednu kupovinu kojoj smo svedočili dugi niz godina, a koja je delimično podstaknuta odlukom Centralne banke Rusije da zaustavi svoj program kupovine u aprilu mesecu“, opisano je u izveštaju. „Postoje dobri razlozi zbog kojih centralne banke nastavljaju da favorizuju zlato kao deo svojih deviznih rezervi, što u kombinaciji sa okruženjem sa niskim kamatnim stopama i dalje čini zlato primamljivim.“

Naše prostorije se nalaze u Master centru Novosadskog sajma.

Nakon zakazivanja termina, obezbeđena je privatnost za svakog pojedinačnog kupca prilikom obavljanja kupoprodajnih transakcija.